7 неща, които трябва да знаеш, ако имаш болки в гърба и шията…


Добрата поза е по-важна за всеки човек. Лошата поза означава, че вашите мускули и стави не работят през цялото време и това може да причини много сериозни проблеми като: хронична болка, мускулна атрофия, всички видове наранявания на ставите, проблеми с храносмилането и дишането и други. Освен това, лошата стойка не ви кара да изглеждате много привлекателни.

Ние ще Ви предложим някои съвета, които да ви помогнат да поддържате добра поза и да сте здрави. Всички тези съвети са много лесни за следване.

1. Ходете боси и носете удобни обувки.

Краката ви са основата на цялото  тяло, така че правилното развитие на мускулите и ставите в тях е ключът към доброто поведение. Най-естественото нещо, което хората трябва да правят, е да  ходят боси, затова трябва да го правите толкова често, колкото можете. Когато трябва да носите обувки, високите токчета и дебелите ходила са първите неща, които трябва да избягвате. Намерете добра двойка обувки с добра подкрепа.

2. Добавете калций към вашата диета

Калцият е строителният материал за нашите кости. Колкото по-големи сме, толкова по-крехки стават костите ни. Наличието на силен скелет ви помага да поддържате добра поза и да избягвате всякакви болки, които могат да причинят лоша поза. Така че, яжте повече храна, която е богата на калций, като: сирене, ядки, боб и млечни продукти.

3. Консумирайте витамин D.

Нашите кости се нуждаят от витамин D, най-вече защото осигурява добра абсорбция на калция. Можете да получите витамин D от храна и слънчева светлина, но ако тези два източника не са достатъчни, по-добре е да приемате добавки.

4. Вдигане на тежести.

Не е нужно да се втурвате към фитнес залата и да започнете тренировка като вдигане на тежести. Малките товари, които срещате във вашия ежедневен живот, като торби от магазина за хранителни стоки или раница, ще направят този трик. Просто ги използвайте разумно и не носете тежка чанта на едно и също рамо през цялото време. Редовното повдигане на различни товари ще ви попречи да получите остеопороза и да имате гърбица, когато остареете.

5. Променете позицията си.

Седенето на едно място в продължение на часове на края кара мускулите да се изморят в резултат на лоша поза , както и болки в гърба и шията. Много е важно да промените позата си, да се изправите, да се разхождате и да се разтягате поне два пъти на час. Ако сте прекалено зает, за да го запомните, задайте си аларма, за да го правите на всеки 30 минути.

6. Подобрете баланса си.

Има различни фитнес оборудвания, които можете да използвате за упражнения. Ходенето по всяка нестабилна повърхност, като пясъка, също е много полезно. Балансирането свързва мозъка, нервната система и мускулите, за да създаде по-добра координация и подобрява позицията ви.

7. Упражнение.

Ето няколко упражнения, които да ви помогнат да подобрите позата си и да се освободите от болка:

  • Кобра позира. 
  • Легнете на стомаха си, краката направо зад вас, ръцете по тялото и горната част на краката си на пода. Издишайте и бавно повдигнете главата и гърдите си от пода, като използвате задните си мускули, без да използвате ръцете си. Дръжте бедрата на пода и отпуснете врата си. След това бавно се върнете надолу и повторете това упражнение три пъти.

  • Представителен стол. Стани. Издишайте, докато огъвате коленете си. Не огъвайте коленете си повече от 90 градуса и ги пазете над пръстите на краката. Вземете два вдишвания, след това се изправете и повторете това упражнение три пъти.

  • Планк поза. Започнете с ръце и колене на пода. Разширете и двата крака направо зад себе си, с пръсти на пода и гърба и краката, образуващи една права линия. Задръжте тази поза толкова дълго, колкото можете.

log in

reset password

Back to
log in
error: Моля не копирайте съдържанието! :)