„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.
Да, разбрах!
Публикувай Изпратете ни материал тук

Кой е Абу Бакр?


Advertisement:

Кой е Абу Бакр?

Абу Бакр (вторият отляво) е важен ислямски водач)

Абу Бакр е съветник на пророка Мохамед, създателя на исляма. След смъртта на Мохамед, Абу Бакр поема грижата за ислямският свят. Известен е като първия халиф.

Абу Бакр е роден в арабския град Мека (днес в Саудитска Арабия), който е и родно място място на Мохамед (Мухаммад). Неговата дъщеря Айша става една от жените на Мохамед.

>>> Още статии от категория “Хора”


Advertisement:

Когато Мохамед разбира, че умира, повиква Абу Бакр да чете молитвите и

да ръководи обредите на поклонниците вместо него. По това време Мохамед е повече от религиозен водач на ислямските земи. Той е и техен политически владетел. След смъртта на Мохамед през 632 година, Абу Бакр управлява като халиф. Халиф означава “приемник” (някой, който идва след другиго). Ислямските земи са наречени халифат.

Като халиф Абу Бакр води войни с арабските племена, които се бунтуват срещу него. Скоро налага на племената в Арабия мюсюлманско управление. По-късно Абу Бакр изпраща армии в днешна Сирия и Ирак. Така започва поредица от завоевания, които разпространяват исляма извън Арабия. Абу Бакр умира през 634 година.


Advertisement:

Коментирай в Pitanka.net
x Close

Харесайте ни

Read previous post:
Какво означава думата абревиатура?
Какво е абревиатура?

Абревиатурата е съкратена форма на дума или фраза. Хората използват абревиатури, за да пестят време и място. Постоянно се създават...

Close