Кой е Анзел Адамс?


Кой е Анзел Адамс

Кой е Анзел Адамс

Фотографът от Съединените щати Анзел Адамс е прочут с поразителните снимки на пейзажи от Запада. Той е сред първите хора, които популяризират фотографията като форма на изкуството. Адамс е известен и с любовта си към природата. Анзел Адамс е роден в Сан Франциско, Калифорния на 20 февруари 1 902 година. Първоначално следва музика. Фотографията е само хоби за него до 1 927 година, когато публикува първата си колекция от снимки.

>>> Кой е Абу Бакр?

През 1 940 г., Адамс подпомага създаването на първата в света музейна сбирка от фотографии в Музея на модерното изкуство в Ню

Йорк. През 1946 г. основава първия академичен факултет за изучаване на професионална фотография при Калифорнийското училище за изящни изкуства в Сан Франциско.

През целия си живот, Адамс остава природолюбител. Издава много албуми със снимки, които прави в диви местности в Съединените щати. Сред тях са „Моят фотоапарат в националните паркове“ и „Фотографии от Югозапад“.

>>> Още интересни статии от категорията „Хора“

През 1980 г. Адамс е награден с Президентския медал на свободата, най-висшето невоенно отличие в Съединените щати. Умира на 22 април 1984 г. в Кармел, Калифорния.

log in

reset password

Back to
log in
error: Моля не копирайте съдържанието! :)