„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.
Да, разбрах!
Публикувай Изпратете ни материал тук

Кой е Дуайт Д. Айезнхауер


Advertisement:

Дуайт Д. Айезнхауер

Дуайт Д. Айзенхауер, който е прославен генерал от времето на Втората световна война, става 34-тият президент на САЩ през 1953 г. Двата му мандата в Белия дом са време на мир и благополучие.

Ранни години

Дуайт Дейвид Айзенхауер е роден на 14 октомври 1890 г. в Денисън, Тексас. Той е трети от седемте синове на Дейвид Джейкъб Айзенхауер и Айда Елизабет Стоувър. Дуайт прекарва по-голямата част от детството си в Абълин, Канзас. Той завършва през 1915 г. Американската военна академия в Уест Пойнт, Ню Йорк. През 1916 г. се оженва за Мейми Джинива Дауд. Имат двама синове.

Военна кариера

През Първата световна война командва танков тренировъчен център. След войната служи в САЩ, в зоната на Панамския канал, в Европа и на Филипините. Той служи и като първи помощник в щаба на генерал Дъглас Макартър.

По време на Втората световна война е командващ на американските сили в Европа. Той ръководи и операции в Северна Африка. През декември 1943 г. Айзенхауер става върховен командващ на съюзническите сили. Той ръководи десанта в Нормадия на 6 юни 1944 г. Същата година Айзенхауер получава най-високия военен чин в САЩ – армейски генерал с пет звезди.

След войната Айзенхауер служи до 1948 г. като началник-щаб на армията. През 1950 г. е избран за първия върховен командващ на армиите на НАТО (Организацията на Северноатлантическия договор).

Президентски мандат

През 1952 г. Айзенхауер спечелва президентската номинация на Републиканската партия. За вицепрезидент с неговата бюлетина се кандидатира сенаторът Ричард Никсън. На изборите побеждава кандидата на Демократическата партия Адлай Стивънсън.


Advertisement:

Като президент Айзенхауер помага за прекратяването на Корейската война през 1953 г. Той се опитва да разреши проблемите възникнали между САЩ и Съветския съюз след края на Втората световна война. Айзенхауер се обявява по-ниски данъци и по-малък държавен контрол върху икономиката.

През 1955 г. Айзенхауер получава инфаркт. Той бързо се възстановява и решава да се кандидатира за втори мандат. На изборите през 1956 г. отново побеждава Стивънсън.

Този път Айзенхауер е изправен пред сериозни проблеми в страната и в чужбина. Най-голямата трудност, която среща в страната е интегрирането на тъмнокожи деца в училищата. Някои хора по онова време смятат, че не бива да се позволява на учениците от афроамерикански произход да посещават училища, в които учат бели. През 1954 г. Върховният съд постановява да им се разреши да учат в едни и същи училища. Но през 1957 г. губернаторът на Арканзас не позволява на девет афроамерикански ученици да влязат в гимназия в Литъл Рок.

Айзенхауер изпраща федералната армия да пази децата от разгневени бели.

Също през 1957 г. Съветският съюз изстрелва в Космоса първия изкуствен спътник – “Спутник” 1. САЩ правят всичко възможно да изстрелят през 1958 г. свой спътник в орбита около Земята – “Експлорър” 1. През същата година Айзенхауер одобрява създаването на НАСА (Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство).

Айзенхауер посещава много страни по света, за да подобри отношенията на САЩ с тях. През 1959 г. той посреща в САЩ съветския ръководител Никита Хрушчов. Но заплануваното посещение не се осъществява заради американския шпионски самолет, който Съветскиятсъюз сваля над своя територия.

Оттегляне

Вицепрезидентът на Айзенхауер – Ричард Никсън, губи президентските избори през 1960 г. от кандидата на Демократическата партия Джон Кенеди. През месец януари следващата година Айзенхауер се оттегля във фермата си в Гетисбърг, Пенсилвания. Той умира от инфаркт на 28 март 1969 г. във Вашингтон.


Advertisement:

Коментирай в Pitanka.net
x Close

Харесайте ни

Read previous post:
Повече за азбуката
Какво е азбука – повече за нея

Азбуката е система, използвана за представяне на езика в писмена форма. Много езици си служат с азбука. Съществуват обаче и...

Close