„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.
Да, разбрах!
Публикувай Изпратете ни материал тук

Какво е актиния?


Advertisement:

Актиния

Актиниите, наречени още морски анемони, са подобни на цветя, но всъщност са животни. Техните „венчелистчета“ са части на тялото им, които приличат на ръце. Те се казват пипала и се намират около устата. Пипалата могат да бъдат червени, жълти, зелени, сини, оранжеви, кафяви, бели или смесица от различни цветове. Актинията изпуска от тях отрова, с която парализира миди, скариди и други дребни морски животни, с които се храни.

Има над 1000 вида актинии. Те живеят навсякъде из океаните. Актиниите са безгръбначни. Имат меко тяло, което може да бъде късо и дебело или тънко и дълго. То се състои предимно от вода. На големина актиниите варират от под 2,5

см до над 1,5 м в диаметър.


Advertisement:

Повечето актинии се движат рядко. Някои се носят плавно по водата или извършват бавни превъртания. Актиниите обикновено стоят прикрепени към твърда повърхност, като скали, миди или раци, към която се засмукват с помощта на плосък диск. Някои актинии плават близо до водната повърхност, други се заравят дълбоко в пясъчното дъно.

Актиниите са близки до медузите. Подобно на медузата, те могат да опарят човек при допир. Понякога опарването може да предизвика болка или гадене.


Advertisement:

Коментирай в Pitanka.net
x Close

Харесайте ни

Read previous post:
Какво е акведукт?
Какво е акведукт?

Акведукт е система за пренасяне на вода. Акведуктите снабдяват с вода градове или ферми за напояване. Водата се взема от...

Close