Русия пак изуми света! Показа най-мощния атомен ледоразбивач! Вижте!


Русия отново шашна всички с мащабност…

Пуснат по вода беше най- големия атомен ледоразбивач на Земята- „Арктика”, която е дълга 173,3 м., широка 34 м. и има водоизместимост 33 500 т., уточнява blitz.bg.ledorazbivash

За да се обслужват нуждита на кораба е нужен екипаж от 75 души, а изграждането на плавателния съд е отнел почти три години. През, пък, есента в Петербург започва работата по нов ледоразбивач от тази серия.

„Арктика” все още не може да плава. Очаква се до края на следващата година на кораба да бъде монтиран неговия атомен двигател, като мощността му ще е 175 мегавата. Така ледоразбивачът ще може освен да се движи и да проправя 3-метров път сред северните ледове.

Русия беше планирала построяването на общо три ледоразбивача, същите като „Арктика”. Първият от серията е „Сибир”, пуснат миналата година, който ще започне плавания през 2019 г., вторият е „Арктика”, а последен ще е „Урал”.sibir

С помощта на трите ледоразбивача Русия има планове да проучва Северния полюс, който става все по-достъпен заради глобалното затопляне.

log in

reset password

Back to
log in
error: Моля не копирайте съдържанието! :)