10 от най-АВТЕНТИЧНИТЕ места в БЪЛГАРИЯ!


възрожденска България

В тази статия ще ви представим 20-те места в България, които са запазили народното в най-голяма степен. Те пазят спомени за битките, за робството, за народната любов. Посещавайки някое от тези места, вие ще се пренесете в миналото.

1. Свежен

©ka6tata.com

Перлата на Пловдивска област. Историите казват, че е основано от търновски боляри, търсещи спасение от турски нашественици. В миналото населеното място се казва Аджар. Това е място привилегировано от султана по време на игото. Тук хората са можели да носят оръжие.

На това място е основана и Аджарската книжовна школа. Създадени са хиляди ръкописи, но трябва да се спомене и, че тук е преписвано едно от копията на История Славянобългарска. Бива опожарено заради активното участие на хората в Априлското въстание. В момента е архитектурно-исторически резерват със 100 запазени къщи.

2. Смилян

©nasamnatam.com

Няма човек, който да не е чувал за смилянския бобец. Намира се в близост до Смолян. Името е в чест на създаделите на селището – славянското племе смолени. Една от атракциите се намира в селото – 10-метровата Часовникова кула. Тя е използвана за наблюдателница и е издигната преди два века.

В Смилян се намира и църквата Свети Спас, един от най-впечатляващите православни храмове в Родопите. Тук се намира и единствения музей на фасула.

3. Арбанаси

©parkhotelarbanassi.com

От тук се открива най-прекрасната гледка към Трапезица и Царевец. Селото е основано от Иван Асен Втори, като в началото са заселени няколко гръцки фамилии. Това е първият „град на богатите“, тъй като тук са живели адски много богати болярски фамилии, които търгуват с Персия, Индия и Багдад. Днес там може да видите 2 манастира, 5 църкви и над 140 украсени старовремски къщи.

4. Боженци

©gocenter.bg

Оригиналното име на селото е Боженците. Намира се в Стара планина, близо до прохода Шипка. И тук първите заселници са боляри от Търново, които са търсели спасение. Измежду тези хора е и момата Божана, на която е кръстено селото. По време на Възраждането е един от кръстопътите на търговците. Архитектурата е именно от този период. Тук може да видите майсторски резбовани тавани, чардаци и каменни плочи по покривите на къщите.

5. Копривщица

©otbivki.com

Китно селище на брега на река Тополница в Средна Гора. Много хора го наричат най-красивия град на България. Едно от най-активните места по време на турското робство, тук са се случили много важни събития от освобождението на страната ни. Там Левски основава първия комитет, от тук започва и Априлското въстание. Тук може да видите една от едновремските къщи – Павлкянската, мостът „Първа пушка“, страхотната чаршия и костницата в чест на загиналите по времето на Априлското въстание. Тук са и музеите на – Бенковски, Каравелов, Дебелянов и Каблешков.

log in

reset password

Back to
log in
error: Моля не копирайте съдържанието! :)