9 места, които пазят ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ в себе си!


Райски кътчета в България
Райски кътчета в България

Вече ви представихме 10 много паметни български градчета и селца. В тази статия ще ви покажем още няколко, които ще ви върнат назад във времето, за да усетите историята на България от първо лице.

1. Троян

©bile-hotel.com

Един от градовете носещ духа на България в сърцето си. По време на османското иго е един от най-развитите занаятчийски селища. Тук се ражда и ненадмината троянска шарка, която виждаме по керамичните съдове. Мооже да посетите комплекса „Нунки“, за да се докоснете до реставрирани възрожденски къщи, характерни само за региона. Може да посетите и третият най-голям манастир в България – Троянският манастир.

2. Велико Търново

©photo-forum.net

Старата столица на България носи спомена от най-величествените години за нашата държава. Туристите могат да видят адски много неща тук – хълм Трапезица и крепостта Царевец, Владишкият мост, Самоводската чаршия, Стамоболовият хан, манастири и църкви. Символ на Търново е къщата с маймунката

3. Мелник

©bulgariatravel.org

Определено е в топ класациите на всички българи за автентични градове. Перлата на Пирин планина, известен с Мелнишките пирамиди. Там се намира и Кордопуловата къща, която е доста посещавана, построена от грък още през 1754 година. Тя е една от най-красивите къщи във възрожденски стил. В Мелник има и много хубаво вино.

4. Созопол

©evgenidinev.com

Архитектурата тук е от 17-и и 18-и век. Най-старият град на Черно море, построен е през 5 век преди новата ера. По онова време е един от малкото градове, който сече собствени монети, има огромно влияние. През 17-и век е пълен с богатствата на търговците, което го прави честа мишена на пиратите. След освобождението градът става един от най-големите риболовни центрове, може да се похвали и с риболовно училище.

log in

reset password

Back to
log in
error: Моля не копирайте съдържанието! :)