Google ще помага на хората да си поставят слънчеви панели!


Google строят империята си върху събирането и класифицирането на информация, която потребителите да използват. Този подход ще бъде приложен при новата услуга, която ще служи в полза на соларната енергия.

Търсещият гигант отвори уеб сайт, който да помага на хората да преценят дали си струва да сложат соларни панели на покривите на своите къщи. Името на услугата е “Project Sunroof”

За да се използва услугата, която бе пусната в понеделник, първо потребителите трябва да въведат своя адрес. Google ще провери изображенията, които има от сателитите си, за да прецени неща като ориентация на покрива, колко слънчева светлина пада в този район през цялата година и има ли някакви неща, които да пречат на слънчевите лъчи да достигнат до покрива.

©onsciouslifenews.com

След анализът на информацията, инструментът изчислява приблизително колко ще спестите, ако си сложите соларни панели. Освен това, ще получаваме препоръки за местни майстори, които да ни изработят системата. При въвеждане на данни за месечното потребление на ток, сметките ще бъдат още по-точни.

Този ход доказва за пореден път, че в Силиконовата Долина се мисли много за зелената енергия. Именно там се използва информационният подход, който е важен за прогреса в тази област. Елон Мъск има инициатива на име SolarCity, която ще използва 5 милиарда долара в следващото десетилетие, за да се улесни производството на техника за събиране на енергия от слънчевите лъчи. Apple, Samsung и други големи компании също инвестират, но в изработката на умни уреди, които да използват интелигентен софтуер, за да пестят повече електричество.

За Google това не е нещо ново. Още през 2013 те придобиха компанията Макани, която се занимава с електричество произведено от вятър. Google използва проектите на придобивката си за дивизията Google X, която се занимава с иновация. Беше придобита и компанията Nest, която изработва умни термостати и детектори за дим. Използването на термостат от този тип може да спести много пари, тъй като регулира автоматично температурата в дома, когато ни няма.

Google обаче не е първата компания, която се опитва да направи приложение, което да улеснява хората в избора им да използват зелена енергия от соларен тип. През 2008 година Sungevity пуснаха услуга, която калкулира разходите за поставяне на слънчеви панели, основно използвайки сателитни снимки.

За момента услугата на Google “Project Sunroof” е налична само в Сан Франсиско, Фресно и Бостън, но със сигурност ще разширява обхвата си постоянно.

 

log in

reset password

Back to
log in
error: Моля не копирайте съдържанието! :)