Топ 7 На Най-Скъпите Футболни Стадиони В Света


7. Стадион „Емирейтс“, Англия – 705.9 млн. Долара

 

В началото на XX век лондонският Арсенал се замислил за изграждането на нов стадион. Старият „Хайбъри“  беше малък и морално остарял. В резултат на това през 2006 г. стартира стадион „Емирейтс“, който стана третият по големина  стадиона в Англия – капацитет 60 432 души. Строителните разходи възлизат на 390 млн. паунда, което за 2006 г. е приблизително 705.9 млн. долара.

6. Стадион „Олимпик“, Англия – 763 млн. Долара

„Олимпийският“ стадион в Лондон, както предполага името, е издигнат за Олимпийските игри през 2012 г. “ Имаше церемонии по откриване и закриване, както и състезания по атлетика. Капацитет – 60 100 души. След края на олимпиадата градските власти не могат дълго време да решат съдбата на великолепната сграда. В резултат тя бе поверена на местния футболен клуб „Уест Хем“, който провежда домашните си мачове на него.

5. Стадион „Fisht“, Русия – 834 милиона долара

Стадионът „Fisht“ в руския град Сочи е построен през 2013 г. – за зимните олимпийски игри през 2014 г. Цената на строителството възлиза на 779 милиона долара. Въпреки това, след церемонията по закриването на Олимпийските игри стадионът беше затворен за реконструкция. За да се адаптира строителството към футболните мачове на Световната купа през 2018 г., са необходими още 3,3 милиарда рубли или 55 милиона долара по сегашния курс. В резултат на това общата цена на стадиона е била около 34 милиона долара. Все още не е известно как ще се използва стадионът след Световната купа 2018, защото в Сочи няма професионален футболен отбор.

4. Стадион „National“, Бразилия – 900 милиона долара

Стадионът в столицата на Бразилия, град Бразилия, който получи името „Национален“, бе построен за Световната купа 2014. Цената за изграждането на арената е около 900 милиона долара. Това предизвика вълна от възмущение от местните жители. Те смятат за излишно изграждането на такава голяма и скъпа арена в града, където никой не се нуждае от това. В Бразилия играе местен отбор с едно и също име, който действа във втората лига и не претендира за титли.

log in

reset password

Back to
log in
error: Моля не копирайте съдържанието! :)