9 Грешки, Които Трябва Да Спрете Да Правите, Когато Пускате Пералнята


Изглежда, че нищо не може да бъде по-лесно от прането с пералня. Въпреки това дори тази тривиална дейност има много по-фини нюанси, отколкото можете да си представите.

Ние направихме списък с често срещаните грешки при пране, които намаляват издръжливостта на нашите дрехи.

1. Прекалено висока температура на водата

Дрехите ще запазят по-добре формата и цвета си и ще се износят по-бавно, ако ги перете при по-ниски температури. Освен това, топла или студена водата може да се справи с мръсотията, ако имате добра пералня и препарат. Само неща като бельо или кърпи могат да бъдат изпрани при 190 ° F за дезинфекция. Всички останали могат да се справят с по-ниски температури.

2. Заредете машината с силно замърсени дрехи

Силно замърсените дрехи трябва да бъдат предварително накиснати, а дрехите трябва да бъдат  внимателно изпрани ръчно или да бъдат третирани с почистващ препарат за петна, преди да ги поставите в пералната машина. В противен случай мръсотията може да не се изпере.

Вместо отстраняване на петна, можете да използвате алтернативни средства . Лимоновият сок е добър почистващ препарат за потни петна; смес от оцет и течен препарат може да премахне следи от трева; петна от вино ще изчезне след прилагане на смес от вода и сода за хляб в съотношение 3: 1

3. Прекалено много препарат или омекотител

Излишъкът от препарат може да запуши контейнера за почистване и да предизвика неприятна миризма, а прекаленото омекотяване прави дрехите трудни за изплакване. Внимателно прочетете дозите, посочени на опаковката и не забравяйте да използвате измервателната чашка. Ако дрехите ви са наистина мръсни, използвайте режима за предварително изпиране или изпълнете 2 цикъла.

4. Използване на омекотител за всички видове дрехи

Освен че платът е по-кадифен, омекотителят за лен улеснява гладенето. Въпреки това, той намалява и поглъщането от тъканите с течение на времето, така че не бива да го използвате за пране на кърпи, спортни дрехи или други предмети, изработени от микрофибър, еластан или шпандал.

5. Бельо за пране в машината

При автоматичното пране сутиените бързо се разпъват и губят своята форма, така че е най-добре да ги перете на ръка. Същото важи и за дантеленото бельо и банските костюми.

Обратно, найлоновите чорапогащи могат да бъдат изпрани в машината, ако са изпълнени няколко прости правила:

 • Използвайте специален препарат за деликатно пране.
 • Перете при 90 ° F и при ниска скорост.
 • Поставете чорапогащите в специална торба за пране.
 • Обърнете чорапогащите навътре.

6. Използване на избелващо средство за еластан, ликра или спандекс

Избелването с хлорид е доста агресивно средство, което отслабва влакната , така че не бива да се употребява с никакви материали. Това е особено вярно за еластан, ликра и спандекс, които бързо губят еластичност, ако се перат с белина. Ето още няколко съвета как да се грижите за тези неща:

 • Перете ги само в хладка вода.
 • Не използвайте омекотител за тъкани.
 • Не ги изсушавайте в автоматична сушилня.
 • Не ги извивайте.

7. Перете денима много често

Производителите имат радикално мнение по този въпрос: съветват да се откажат изцяло от машинното пране, за да запазят цвета си по-дълго. Ако не сте готови да следвате тази препоръка, оптималният интервал между 2 изпирания е период от 2 до 6 месеца в зависимост от това колко често носите дънките си и от индивидуалните характеристики на тялото си.

8. Незабавно го сушете

Неправилното сушене оказва влияние върху дрехите ви, също както неправилното пране. Ето някои съвети, които ще ви помогнат да избегнете грешки:

 • Не използвайте автоматично сушене твърде често : това прави вашите неща да изчезват и да губят цвета по-бързо. Не го използвайте за изсушаване на тънки и деликатни материи.
 • Не изсушавайте прането – това прави по-трудно да се глади.
 • Не закачайте плетени и вълнени дрехи, тъй като те ще загубят формата си. Разпъвайте ги на кърпа на хоризонтална повърхност.
 • Преди да метнете прането, разтръскайте го, за  да предотвратите мачкането.

9. Лоша грижа за пералната машина

Мръсотията, остатъците от препарата и всичко, което се натрупва в пералнята с течение на времето, ще попадне в дрехите ви рано или късно, което ще доведе до лоши миризми и бели петна. За да предотвратите това, следвайте няколко прости правила за поддръжка:

 • Отворете машината след всяко измиване.
 • Отстранете остатъчния препарат от гуменото уплътнение на вратата след всяко измиване.
 • Съдовете за перилен препарат редовно се изплакват.
 • Около веднъж месечно пускайте празна машина с детергент и оцет за дезинфекция

log in

reset password

Back to
log in
error: Моля не копирайте съдържанието! :)