6 Тайни На Банковите Карти, Които Всеки Трябва Да Знае


Ние използваме банковите карти всеки ден. Теглим пари от банкомати, използваме ги, за да плащаме сметките си и плащаме за храна, прехвърляме пари на нашите приятели. И това не е пълния списък на сделките, които правим всеки ден. Има обаче няколко неща за банковите карти, които никога не сме знаели.

Ето малките тайни на банковите карти, които могат да ви научат на няколко финансови трика.

6. Какво означават номерата на банковите карти

  • Повечето банкови карти имат 16-цифрено число (понякога 13 или 19 цифри). Първата цифра е идентификаторът на системния номер (4 – VISA, 5 – MasterCard). Следващите 5 цифри представляват банката-издател. Така че само 6 цифри ще ви дадат информация за вида на картата, системата и банката, която е издала картата.
  • Следващите 9 цифри са полезни само за банката, защото идентифицират собственика на картата.

5. Контролната цифра и магията на номерата

  • Номерът на картата се определя от цифри 9 до 15. Те се правят със специален алгоритъм. Шансовете 7 номера да са едни и същи на 2 различни карти, са изключително ниски, защото броят на възможните комбинации от 7 цифри е повече от броя на хората, които в момента са живи.
  • Последният номер (контролната цифра) се изчислява въз основа на алгоритъма на Luhn. Предотвратява нежелани грешки, които трябва да се появят, ако номерата се въведат ръчно.

4. Банкова карта с UV светлина

  • Много малко хора знаят, че банковите карти са защитени по същия начин, както обикновените пари. Например, с водни знаци, които могат да се видят в ултравиолетова светлина. На карти VISA ще видите „V“, на MasterCard има „M“ и „C“, а на American Express можете да намерите орел.

 

log in

reset password

Back to
log in
error: Моля не копирайте съдържанието! :)