„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.
Да, разбрах!
Публикувай Изпратете ни материал тук

Какво е това Абак?


Advertisement:

Повече да абака - какво представлява?

Много преди изобретяването на електронния калкулатор или на компютъра хората броели и смятали със приспособление, наречено абак (сметало). При този уред изчисленията се правят с мъниста или пулове вместо с числа. Мънистата са нанизани на телове, опънати в рамка. Последователните телове показват единици, десетици, стотици и т.н.

Абакът вероятно е създаден в Месопотамия от древен народ, известен с името шумери. Древните египтяни, гърци, римляни, индуси и китайци също използвали абака.


Advertisement:

Приблизително през 700 г. индусите създават цифрова система, при която събирането с написани числа става толкова лесно, колкото и събирането със сметало. Арабите скоро възприемат системата и я въвеждат в Европа преди повече от 1 000 години. Щом писмените изчисления стават по-лесни, абакът излиза от употреба в Европа. Но в Китай, Япония и Близкия изток някои хора продължават да го използват.

Интересен факт е, че човек, който умело борави с абак, събира числа почти толкова бързо, колкото и с джобен калкулатор.


Advertisement:

Коментирай в Pitanka.net
x Close

Харесайте ни

Read previous post:
В Дания, имената на бебетата трябва да са одобрени от правителството

Знаете ли, че в Дания имената на бебетата трябва да бъдат одобрени от правителството? Избирането на име за едно дете...

Close