[Важен съвет]! Никога не трябва да миеш сурово пилешко месо.. прекалено опасно е!


Както професионалните готвачи, така и домакините изплакват сурово пилешко и пуешко месо, преди да го приготвят. И ако Джулия Чайлд – световноизвестната американска кулинарка, го препоръча, как може да е лошо? Различни проучвания обаче установяват, че изплакването често причинява повече вреда, отколкото полза.

Вярно е, че някои от бактериите по повърхността на месото се отстраняват при изплакване. Но не всички! Според Министерство на земеделието на САЩ някои от бактериите са толкова здраво прикрепени, че не можете да ги махнете, независимо колко пъти ще изплакнете месото.

Това, което е наистина важно, когато става въпрос за безопасност при приготвяне на месо, е температурата. Готвенето на месото при температура над 75 градуса, убива всички бактерии.

Защо изплакването на месо може да е опасно?
Когато изплаквате месото, бактериите полепват по ръцете и мивка ви, както и по всякакви други повърхности, върху които пръска водата.

Изследователят по безопасност на храните Дженифър Куинлан обяснява, че „бактерията, която остава по ръцете след обработката на суровите птици, е само малка част от това, което се открива върху самата птица“. Тя и нейните колеги изследователи от университета Дрексъл са толкова убедени в сериозността на това изследване, че правят кампания, наречена „Не мийте вашето пиле!“ В рамките на тази активност е използвана анимация „Germ-Vision“, която показва как измиването на пилето може да разпространи микроорганизми в кухнята.

Винаги има и изключения!

Ако не можете да понесе идеята да готвите пилешко, без да го измиете, направете го, а след това просто почистете или дезинфекцирате мивката и опръсканата зона около нея след това.

Ако изплакнете месото, защото не харесвате отделените сокове в долната част на опаковката, можете просто да ги попиете с хартиена кърпа.

Източник: bistro.bg

log in

reset password

Back to
log in
error: Моля не копирайте съдържанието! :)