Никога не съм предполагал, че тези прости упражнения ще усилят зрението ми!


Упражняването на очите е едно от онези прости неща, които много малко хора правят, но които могат да помогнат изключително много за поддържане да доброто зрение.

Ето десет упражнения, които ще ви отнемат не повече от десет минути. Опитайте – не можем да опишем колко полезни са те!

1. Мигайте в продължение на две минути. Това упражнение помага да се регулира кръвообращението в очите ви.

2. Завъртете главата си в кръгообразно движение, докато гледате напред. Първо от дясно на ляво, после отгоре надолу. Това увеличава кръвообращението в очите ви.

3. Погледнете  на дясно, след това бавно преместете погледа си наляво. След това направете същото в обратната посока.

4. Затворете очи и се отпуснете. Смята се, че тъмнината спомага за укрепването на фоторецепторните клетки в очите ви, което от своя страна може да помогне за поддържането на ясно виждане.

5. Преместете погледа си в различни посоки. Погледнете отдясно наляво, нагоре и надолу; обръщайте очите си с кръгово движение; нарисувайте число осем.

6. Стиснете очите си здраво за три до пет секунди, след което ги отворете. Направете това седем пъти. Това помага да се отпуснат мускулите на очите и да увеличите кръвообращението в тях.

7. Леко натиснете с пръсти върху слепоочията си. Поддържайте това налягане за около две секунди. Повторете четири до пет пъти. Това подобрява потока на вътреочната течност.

8. Дръжте очите си отворени, нарисувайте прости геометрични фигури с погледа си. След това преминете към по-сложни форми.

9. Затворете очи и бавно преместете очите си нагоре и надолу. Повторете това пет до десет пъти.

10. Упражнявайте близо и далеч фокусиране на очите си.

  • Седнете на стол или стойте пред празна стена. Поставете палеца си на около 10 инча пред лицето си и се съсредоточете върху него. Можете също така да се съсредоточите върху обект, който е на разстояние от 5 до 10 фута за 10-15 секунди.
  • След това се съсредоточете върху предмет, който е на 10-20 фута пред вас, без да се движите с главата си. Фокусирайте върху обекта за 10-15 секунди.
  • След 10-15 секунди, преориентирайте се към палеца си. Правете това пет пъти.

log in

reset password

Back to
log in
error: Моля не копирайте съдържанието! :)