Нещата, които бавно и славно убиват лаптопа ти!


Лаптопът е може би най-популярният работен инструмент днес. Това е нещо, което повечето от нас използват всеки ден, но рядко мислим, дали го използваме правилно. Въпреки това, леко невнимание може да повлияе на работата му и да доведе до сериозни щети.

Ще ви помогнем да научите как да управлявате правилно устройството си, за да удължите живота му.

1.Дръжте на разстояние домашните любимци

Може да ви е забавно, когато любимата ви котка се качи на лаптопа ви, за да ви помогне да работите, но не насърчавайте това поведение. Котките са привлечени от топлината на работното устройство, но не позволявайте на котката ви да седне там, защото козината им може да попадне във вентилатора на системата. Това в крайна сметка може да доведе до прегряване и разрушаване на работата му.

Не яжте пред компютъра си. Всички късчета храна, които попадат в клавиатурата, в крайна сметка ще привлекат най-нежеланите гости: хлебарки и мравки.

2. Премествайте лаптопа си внимателно.

Опитайте се да бъдете много внимателни с вашия лаптоп, когато го премествате, ако не включва твърд диск (SSD). Механичното устройство с твърд диск може да се повреди, ако е пренатоварено твърде много, докато е активно, защото има много движещи се части, които лесно се счупват. В резултат на това ще загубите всичките си данни.

3. Правилно завъртете кабелите.

Може да си помислите, че на кабелите и гумата  нищо не може да им се случи. Е, вярно е, че те могат да бъдат усукани, валцувани и обвити около всичко. Въпреки това, тъй като ние искаме нашите лаптопи да бъдат подвижни, кабелите са направени да бъдат тънки и леки.

Не ги въртете на странни ъгли или ги обвийте около остри ръбове. Не напъвайте кабела, когато е включен – това в крайна сметка може да доведе до отслабване на щепсела, както и проблеми при зареждането.

 

4. Не дръжте лаптопа си включен 24 часа в денонощието.

Технически, не можете да презареждате лаптоп батериите, защото модерните модели използват литиево-йонни батерии. Въпреки това микроконтролерът, който предпазва батерията от презареждане, може да се повреди. В този случай непрекъснато захранване ще прегрее батерията.

5. Затваряйте и го отваряйте внимателно.

Не можете да отваряте лаптопа, като държите само дисплея – това може да е най-крехката част от цялото устройство. Ако задържите ъгъла, той предизвиква натиск от тази страна и може да доведе до огъване и захващане с течение на времето. Отворете и затворете внимателно капака, като го държите в средата.

6. Купете охладител за лаптопа си.

Лаптопът е бил изобретен, за да осигури мобилност, така че ние в крайна сметка го държим на нашия скут през повечето време. Това обаче може да не е най-доброто място за поставяне на устройството ви. Вашият скут или одеало може да блокира вентилационните канали и в крайна сметка да доведе до прегряване на батерията. Добра възможност е да използвате охладителна подложка.

 

7. Дръжте лаптопа далеч от магнитите.

Всеки твърд диск има магнити, които се използват за съхраняване на данни. Когато поставите лаптопа си близо до мощен магнит, той може да причини магнитни смущения и по-нататъшна загуба на данни. Уверете се, че мощните магнити са недалеч от устройството ви.

8. Изключете зарядното устройство правилно.

Дори и да бързате, бъдете внимателни. Агресивните и резки движения могат да повредят щепсела и това може да доведе до проблеми с зареждането.

9. Използвайте калъф за лаптоп.

Калъф или чанта за лаптоп трябва да бъдат меки без остри ръбове. Вътрешният механизъм на лаптопа може лесно да бъде повреден, ако го носите в чанта с други неща.

 

10. Почистете внимателно екрана.

Всички знаем, че не можете да използвате вода и кърпа за почистване на екрана. Използвайте микрофибър и почистващ препарат за лаптоп. Не натискайте прекалено силно, тъй като екранът е доста тънък.

11. Изключвайте редовно лаптопа си.

Не оставяйте лаптопа ви да работи, ако не го използвате през деня. Непрекъснатата работа изнася твърдия диск и уврежда охладителната система. Ако използвате устройството няколко пъти на ден, използвайте режима на заспиване.

12. Дръжте течности далеч от вашия лаптоп.

Колко често пиете чай или кафе, докато използвате лаптопа си? Всички знаем, че лаптопите и течностите не се смесват. Въпреки това, гореща напитка може да причини вреда, дори ако не изливате капка. Не поставяйте горещи чаши върху затворения капак – това може да повреди матрицата на екрана.

 

13. Помолете специалистите да тестват вашия хардуер.

Въпреки факта, че лаптопите са много лесно управляеми приспособления, не трябва да се опитвате сами да решавате сериозни проблеми със софтуера. Посъветвайте се с професионалистите. Не купувайте USB устройство, което обещава да тества вашия хардуер.

Предупредителни знаци, че вашия лаптоп е на път да се развали:

Посочените по-горе съвети могат да помогнат на вашия лаптоп да живее по-дълго. Прочетете предупредителните знаци, изброени по-долу, които показват, когато има сериозни проблеми с вашия лаптоп.

-Твърдият диск работи твърде шумно или твърде бавно.
-Вашият лаптоп забива, когато правите прости задачи като текстово пишене или работи много по-бавно от преди.
-Вентилатора изведнъж издава силен шум.
-Лаптопът прави странни звуци, когато го включите.
-Той се рестартира произволно.
-Мениджърът за управление на услугата за Windows показва много грешки. За да видите всички системни настройки, отидете на This PC – Manage – Viewer на събития.

Източник: brightside.me

Превод: pitanka.net

log in

reset password

Back to
log in
error: Моля не копирайте съдържанието! :)